ISTORIC
Înființată în anul școlar 1948-1949 sub forma unei Școli de ucenici, transformată succesiv în Școală profesională de tâmplari, Școală profesională de produse finite din lemn și Grup Școlar Forestier, unitatea noastră școlară funcționează în localul actual din anul 1973, având atunci denumirea de Grup Școlar de Industrializare a Lemnului “Pipera”.
Cu o vechime de peste 70 de ani și dobândind actuala denumire – Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși”- din anul școlar 2013 – 2014, școală noastră a avut de la începutul apariției sale un rol bine conturat grație unicității profilului în structura liceelor bucureștene.
Incluzând într-o singură unitate școlară un Liceu tehnologic, și o Școală postliceală, Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși” și-a diversificat cromatica profilurilor după anul 1990, înglobând specializările tehnician designer mobilă și amenajări interioare, tehnician ecolog și protecția calității mediului și tehnician în turism pentru clasele de liceu, curs de zi.
În iunie 2022 au început lucrările de reabilitare – modernizare grație investiției Primăriei din Sectorul 2, ce face ca unitatea noastră școlară să se alinieze școlilor europene.
În anul școlar 2022 – 2023, doamna director Gabriela Machidon a încheiat în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București proiectul ”Cunoaștere, Îndemânare, Educație”, proiect ce creează o identificare, o mobilizare și o valorificare a resurselor necesare formării calității umane – la nivel individual și de grup – prin activități de educație ce presupun însușirea valorilor românești, dezvoltare personală, muzică și creativitate în cadrul Concursului ”Constantin Brâncuși, poetul lemnului glasului etern”. Activitățile acestui proiect sunt adaptate specificului copilului, adolescentului și adultului, iar prin intermediul lor se urmărește implicarea tuturor factorilor răspunzători de șlefuirea caracterelor și formarea unor oameni de valoare.
În anul școlar 2023 – 2024, doamna director Gabriela Machidon a încheiat în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București proiectul ”Interculturalitatea matematicii universale” în care este stimulat interesul elevilor prin motivarea de a-și dezvolta abilitățile matematice și informatice și să învețe concepte mai avansate prin concursul ”Dan Barbilian”. De asemenea, se încurajează elevii să lucreze în echipă sau individual pentru a rezolva probleme complexe, dezvoltând astfel gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor și le oferă oportunitatea de a-și compara nivelul de competențe cu alți elevi, ceea ce are un impact motivator pozitiv asupra dezvoltării personale și academice a lor, încurajându-i să-și exploreze potențialul și să-și îmbunătățească abilitățile.
Începând cu anul școlar 2023 – 2024 și continuând până în prezent, doamna profesor Elena Scarlat, coordonator al proiectelor europene s-a implicat în mod deosebit la realizarea următoarelor proiecte cu Finanțare Europeană:
- „DOTAREA CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR ȘI A UNITĂȚILOR CONEXE” – Proiect coordonat de Primăria sectorului 2 și realizat în baza Analizei de nevoi întocmită de fiecare arie curriculară și centralizată de echipa desemnată la nivel de unitate.
- DOTAREA CU LABORATOARE INTELIGENTE A LICEULUI TEHNOLOGIC „CONSTANTIN BRÂNCUȘI”, cod F-PNRR-SmartLabs-2023-2256, CONTRACT DE FINANȚARE NR. 62Smart ⁄ 2023.
- DOTĂRI MODERNE PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL PROFESIONAL ȘI TEHNIC LA LICEUL TEHNOLOGIC „CONSTANTIN BRÂNCUȘI” cod F-PNRR-DOTLAB-2024-0267.
În anul școlar 2024 – 2025 Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” a intrat în procedura de selecție a participanților la mobilități în cadrul Programului ERASMUS + ÎN DOMENIUL FORMARE PROFESIONALĂ VET PROIECT CU NR. 2024-1-RO01-KA121-VET-000212027, proiect care se va desfășura pe două fluxuri, 10 – 14 martie 2025 și 17 – 21 martie 2025 în localitatea Alicante din Spania.
Elevii claselor de la Filiera ”Tehnologică”, Profilul ”Tehnic”, Domeniul ”Fabricarea Produselor din Lemn”, Calificarea ”Tehnician designer mobilă și amenajări interioare”, fac practică în cadrul atelierului propriu, la S.C. Glassworks” S.R.L. și SNUG ROMÂNIA S.R.L..
Elevii claselor de la Filiera ”Tehnologică”, Profilul ”Resurse naturale și protecția mediului”, Domeniul ”Protecția mediului”, Calificare ”Tehnician ecolog și protecția calității mediului” efectuează practica în Grădina Botanică, Grădina Botanică ”Dimitrie Brândză” – București, Stațiunea de cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură- SDCP Băneasa, Administrația Națională de Meteorologie – București.
Elevii claselor de la Filiera ”Tehnologică”, Profilul ”Servicii”, Domeniu ”Turism și alimentație”, Calificarea ”Tehnician în Turism” sunt găzduiți în orele de practică de S.C. Bodu SRL ”CRYSTAL PALACE HOTEL”, S.C. BUSINESS ERHOTEL S.R.L., Hotel IBIS ERBAȘ, COURTYARD BY MARRIOTT BUCHAREST – București.
Unitatea noastră școlară și-a diversificat foarte mult specializările prin autorizări și acreditare de noi profile și domenii de activitate.
Astfel, prin :
- O.M.E. nr 5008/04.07.2023, ne-am acreditat Profilul ”Servicii”, Domeniu ”Turism și alimentație”, Specializarea ”Tehnician în Turism”;
- O.M.E. nr 4999/04.07.2023 ne-am autorizat Profilul ”Servicii”, Domeniu ”Economic”, Specializarea ”Tehnician în administrație”;
- O.M.E. nr 3717/05.02.2024 ne-am autorizat Profilul ”Servicii”, Domeniul ”Comerț”, Calificarea ”Tehnician în achiziții și contractări” și Profilul ”Servicii”, Domeniul ”Economic”, Calificarea ”Tehnician în activități economice”
- O.M.E. nr 6072/19.08.2024 ne-am autorizat pentru nivelele:
- Primar și Gimnazial, învățământ de masă;
- Liceal, Profilul ”Tehnic”, Domeniul ”Fabricarea Produselor Din Lemn”, Calificarea ”Tehnician designer mobilă și amenajări interioare”;
- Postliceal, Domeniul ”Fabricarea produselor din lemn”, Calificarea ”Designer în industria lemnului”, pentru Domeniul ”Resurse naturale și protecția mediului”, Calificarea ”Tehnician laborant pentru protecția calității mediului”, repectiv pentru Domeniul ”Turism și alimentație”, Calificarea ”Agent de turism – ghid”
În unitatea noastră școlară mai funcționează pentru nivelul Liceal, Profilul ”Tehnic”, Domeniul ”Fabricarea produselor din lemn”, Calificarea ”Tehnician în prelucrarea lemnului” din anul 1848 și Profilul ” Resurse naturale și protecția mediului”, Domeniul ”Protecția mediului”, Calificarea ” Tehnician ecolog și protecția calității mediului”, conform OME 75/12.07.2005 aprobată prin Legea nr. 87/13.04.2006, cu modificările și completările ulterioare.
În anul școlar 2024 – 2025 s-a înființat pentru prima dată o clasă de a IX a având calificarea ”Tehnician în achiziții și contractări”, din domeniul ”Economic”.
În anul școlar 2025 – 2026 se înființează pentru prima dată o clasă pregătitoare ”Grupa Albinuțelor” și o clasă a V a intensiv engleză. Totodată este primul an școlar când în planul de școlarizare există la clasa a IX a calificarea ”Tehnician în achiziții și contractări” din domeniul ”Comerț” și calificarea ”Tehnician în activități economice” din domeniul ”Economic”
În aprilie 2023 elevul Ștefan Adrian a luat premiul special la Olimpiada Națională în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, Domeniu ”Prelucrarea lemnului”.
În sesiunea de vară 2024 a examenului de bacalaureat eleva Ștefan Andreea Elena a luat pentru prima dată din istoria liceului nota 9.63 la bacalaureat, aceasta fiind cea mai mare din Sectorul 2 din cadrul Liceelor Tehnologice. Totodată, eleva Ștefan Andreea Elena alături de eleva Petre Georgiana Izabela au luat nota 9.95 la bacalaureat din sesiunea de vară 2024 la proba de matematică, aceste reușite fiind înregistrate pentru prima dată în istoria Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși”.
Toate aceste rezultate vor fi rampa de lansare a rezultatelor examenelor de bacalaureat, cât și a altor concursuri școlare.
Stabilite încă din anul 1994, actuala siglă a liceului precum și simbolul acestuia – Coloana Infinitului – ne individualizează în contextul liceelor bucureștene, marcând deopotrivă afinitățile elevilor noștri pentru cultura generală, dar tehnică, resurse, cât și pentru domeniu turism, economic, comerț.